Post Reply 
[SOLVED] Bug with INSTRING
10-26-2016, 08:37 AM (This post was last modified: 10-28-2016 07:19 AM by CH3791.)
Post: #1
[SOLVED] Bug with INSTRING
Hello,

When I put INSTRING("√7","√") directly into CAS, it returns 1 as expected.

However when I put the exact same thing into programs, it returns 0. CAS or non-CAS, it doesn't matter.
Code:
EXPORT norm_instring_bug(expression)
BEGIN
  return instring(string(expression),"√");
END;

#cas
cas_instring_bug(expression):=
BEGIN
  return instring(string(expression),"√");
END;
#end

It might have something to do with Prime auto-adding spaces, which I found to have caused some issues during my testing. For example, Prime changes "√" to " √ ". If we now calculate INSTRING("√7"," √ "), it returns 0.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-26-2016, 01:02 PM
Post: #2
RE: Bug with INSTRING
An upper-case INSTRING seems to work.

Code:

EXPORT TRYST()
BEGIN
 RETURN INSTRING("√7","√");
END;

If an extra space is being inserted, it might be worth trying the equivalent Unicode numeric instead of a string.

Stephen Lewkowicz (G1CMZ)
https://my.numworks.com/python/steveg1cmz
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-26-2016, 06:49 PM
Post: #3
RE: Bug with INSTRING
(10-26-2016 08:37 AM)CH3791 Wrote:  Hello,

When I put INSTRING("√7","√") directly into CAS, it returns 1 as expected.

However when I put the exact same thing into programs, it returns 0. CAS or non-CAS, it doesn't matter.
Code:
EXPORT norm_instring_bug(expression)
BEGIN
  return instring(string(expression),"√");
END;

#cas
cas_instring_bug(expression):=
BEGIN
  return instring(string(expression),"√");
END;
#end

It might have something to do with Prime auto-adding spaces, which I found to have caused some issues during my testing. For example, Prime changes "√" to " √ ". If we now calculate INSTRING("√7"," √ "), it returns 0.

I don't have a calc or a copy of the VC in my reach, but I wonder if there is any difference between running the programs from CAS vs from HOME. My thought process is that in CAS, entering in √7 leaves the quantity in exact form (assuming the necessary settings are in place) whereas in HOME, the quantity is reduced to a decimal approximation. If this simplification happens before that program is even run (as part of the parsing routine), then this may explain why you get 0 as the result all the time.

Han

Graph 3D | QPI | SolveSys
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-27-2016, 06:13 AM
Post: #4
RE: Bug with INSTRING
Hello,

It might be because your expression is evaluated before the string function is called on it, thus removing the sqrt symbol?

Cyrille

Although I work for the HP calculator group, the views and opinions I post here are my own. I do not speak for HP.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-27-2016, 06:41 AM (This post was last modified: 10-27-2016 06:45 AM by toml_12953.)
Post: #5
RE: Bug with INSTRING
(10-26-2016 08:37 AM)CH3791 Wrote:  Hello,

When I put INSTRING("√7","√") directly into CAS, it returns 1 as expected.

However when I put the exact same thing into programs, it returns 0. CAS or non-CAS, it doesn't matter.
Code:
EXPORT norm_instring_bug(expression)
BEGIN
  return instring(string(expression),"√");
END;

#cas
cas_instring_bug(expression):=
BEGIN
  return instring(string(expression),"√");
END;
#end

It might have something to do with Prime auto-adding spaces, which I found to have caused some issues during my testing. For example, Prime changes "√" to " √ ". If we now calculate INSTRING("√7"," √ "), it returns 0.

When I put in the following:
Code:
EXPORT norm_instring_bug(expression)
BEGIN
  RETURN INSTRING(STRING(expression),"√");
END;

I get 2 in RPN mode when I enter "√7". I tried with all capitals as well as lowercase keywords. I get 2 every time.
Tom L

Tom L
Cui bono?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-27-2016, 09:36 AM
Post: #6
RE: Bug with INSTRING
To Stephen:
How do I program using unicode numeric?

To Han:
norm_instring_bug(√7)
cas_instring_bug(√7)
returns 0 in both Home and CAS. Even if the "exact" setting is ticked in CAS.

To Cyrille:
At least with the CAS program, it shouldn't have been evaluated right? Because if we have a program like say
Code:
#cas
return_expression(expression):=
BEGIN
  return expression;
END;
#end
entering return_expression(√7) in CAS will return √7 in exact form. Even without using double quotations marks.

To Tom:
Is your answer of 2 after Prime has automatically added in spaces (so creating a string like this: " √7 ")? Because the answer should be 1 since the √ is in the first position of the string.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-27-2016, 01:47 PM (This post was last modified: 10-27-2016 02:04 PM by StephenG1CMZ.)
Post: #7
RE: Bug with INSTRING
To represent the square root symbol as a Unicode numeric use this syntax:
Code:


  MSGBOX(ASC("√"));//shows the number 8730 is Unicode for sqrt char
  MSGBOX(CHAR(8730));//returns the sqrt Character from the number
 //Perhaps that representation will avoid the extra space?

Note: If you look through Shift Chars you can discover other code numbers.
But beware that there may be several similar-looking symbols.

Stephen Lewkowicz (G1CMZ)
https://my.numworks.com/python/steveg1cmz
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-27-2016, 03:11 PM (This post was last modified: 10-27-2016 03:22 PM by StephenG1CMZ.)
Post: #8
RE: Bug with INSTRING
(10-27-2016 02:03 PM)moonbeam Wrote:  
(10-27-2016 01:47 PM)StephenG1CMZ Wrote:  To represent the square root symbol as a Unicode numeric use this syntax:
Code:


 MSGBOX(CHAR(10003));
To find the number required look it up on Wikipedia...
The one I have here I found using Shift/Chars, but might not be the best for start.

I'm getting 8730 for ASC("√") when keying the symbol directly (shift x^2).

My apologies. In my original post, I had used shift/chars and picked up a value that looked like a sqrt or tick on my little screen, and wrote the call syntax.
I then used asc(sqrrtsymbol) to find out the actual number and updated my post with the right number - but I was too slow and you read the 1st version.

BTW, I am surprised that when using Shift/Chars/More/Maths the symbol for squareroot is not immediately seen - I would have thought it would be one of the first/commonest symbols. But I guess that sequence is Unicode's, not HP Prime's.

Stephen Lewkowicz (G1CMZ)
https://my.numworks.com/python/steveg1cmz
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-27-2016, 04:35 PM
Post: #9
RE: Bug with INSTRING
(10-27-2016 03:11 PM)StephenG1CMZ Wrote:  BTW, I am surprised that when using Shift/Chars/More/Maths the symbol for squareroot is not immediately seen - I would have thought it would be one of the first/commonest symbols. But I guess that sequence is Unicode's, not HP Prime's.

Welcome to unicode! :-) Yes, the character browser is exclusively showing the codepoints in the font.

There are plenty of places where characters appear in more then 1 place, don't appear in the same sequence because they already existed somewhere else, and other strange things.

Just take a look at the superscript/subscript block...

https://en.wikipedia.org/wiki/Unicode_su...ipts_block

TW

Although I work for HP, the views and opinions I post here are my own.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-28-2016, 07:10 AM
Post: #10
RE: Bug with INSTRING
Cheers guys,
the program works now!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-19-2016, 09:11 PM
Post: #11
RE: [SOLVED] Bug with INSTRING
(10-28-2016 07:10 AM)CH3791 Wrote:  Cheers guys,
the program works now!
Hi CH3791,

You have marked the thread as having been solved.
Could you please tell us what the solution is because I do not see it anywhere.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-21-2016, 10:38 AM
Post: #12
RE: [SOLVED] Bug with INSTRING
Hello Jan
If you want to check for square root symbol, you use this code:
Code:
instring(yourstring,char(226,136,154))
This bypasses a problem that occurs with Prime (it automatically adds spaces into strings sometimes).
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-21-2016, 03:45 PM
Post: #13
RE: [SOLVED] Bug with INSTRING
Hello CH3791,

Thank you!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 




User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)